Aquarium TL verlichting T5/T8 en LED RGB verlichting

Wat is het verschil tussen LED en TL verlichting?

Het grootste verschil tussen LED en TL verlichting is dat u met LED verlichting de touwtjes zelf in handen heeft. Zo kunt u met LED zelf de kleuren in uw aquarium aanpassen naar uw eigen smaak. Zo bestaat de LED uit de kleuren RGB ( rood, groen, blauw) die u zelf kunt mengen. Ook is het mogelijk om de felheid per kleur in te stellen zo houd u makkelijk de controle over de lampen. Een TL buis kunt u meestal alleen maar aan en uit zetten en heeft u geen controle over de kleuren. In tegenstelling tot de TL balk zijn  LED strip wel duur in aanschaf maar heeft u langer plezier van. Een TL lamp moet u ongeveer 1 keer per jaar vervangen en een LED lamp/strip gaat tegenwoorder 5 jaar mee. Ook verbruikt LED minder stroom wat ook nog eens ten goede komt van uw stroomrekening.

Benieuwd wat voor een LED verlichting er voor uw aquarium beschikbaar is? Bekijk dan de collectie met LED verlichting.
Toch liever TL verlichting in uw aquarium? Bekijk dan de collectie met TL verlichting T5/T8.

 

Hoelang mag mijn aquarium verlichten aan?

Hoe meer licht u gebruikt hoe meer voeding uw planten zullen vragen. Een gemiddeld aquarium wordt 8 uur per dag verlicht. Afhankelijk van het soort planten en vissen is het mogelijk dat de lampen tussen de 6 en 10 uur per dag aan staan. Er moet een balans bestaan in uw aquarium zodat uw planten voldoende licht krijgen en goed groeien. U moet wel letten op de CO2 waardes want een verkeerde waar kan resulteren in dode planten en dieren. Een vaak gezien probleem in een aquarium zijn algen. Deze algen kunnen onstaan als u uw aquarium te lang verlicht (meer dan 10 uur per dag) of als u aquarium veel in de zon staat. Zorg er dan ook voor dat u uw aquarium goed in de gaten houd en zorgd voor niet teveel en ook niet te weinig licht. Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien maar kunnen maar een maximaal aantal uur licht opnemen per dag.

Is aquarium verlichting noodzakelijk?

Aquarium verlichting is wel noodzakelijk voor aquarium. Wanneer u geen aquarium verlichting gebruikt zullen uw planten niet gaan groeien. Ook bestaat er een grote kans dat uw veel algen gaat krijgen in uw aquarium. Zet uw aquarium dus ook nooit in de zon en laat uw aquarium verlichting het werk doen.

Welke aquarium planten hebben veel licht en voeding nodig?

Over het algemeen hebben alle roodkleurige planten veel licht en voedingsstoffen nodig. Onder deze rode plantsoorten vallen Myriophyllum tuberculatum, Rotala macrandra enTijgerlotus.

Welke aquarium planten hebben weinig licht nodig?

Er zijn ook planten die ook overweg kunnen met minder CO2 in het water. Dit zijn de Vallisneria, Javavaren en Cryptocoryne plant. Ook zijn er 2 makkelijk planten die snel groeien in het aquarium zoals de waterpest en Cabomba.

Moeten aquarium planten voorzien worden van extra voeding?

Dit hoeft niet maar is wel aan te raden. Planten moeten ook voeding krijgen en dit halen ze uit het water. Wanneer er in uw water te weinig voedingstoffen zitten is het goed om deze aan te vullen met extra voedingstoffen. Deze zijn verkrijgbaar als in bokken vorm maar ook als vloeibaar middel.