Aanbrengen van zand en stenen in aquarium

Waarom moet ik een goede aquarium bodem hebben?

Een bodem in uw aquarium is erg belangrijk voor uw planten. Zo kunnen de planten in uw aquarium de wortels goed hechten aan de bodem en staat uw plant goed vast. Zo voorkomt u ook drijvende planten in uw aquarium die zijn los gevroet door uw vissen. Een algeneter kan namelijk nog al wild zijn en uw bak omploegen. Planten zijn ook goed voor het biologisch evenwicht in uw aquarium en zorgen ook nog eens voor zuurstof. Met een goede bodem komen ook decoraties beter tot hun recht. Witte stenen zullen meer licht weerkaatsen en zwarte stenen zullen daarin tegen het licht meer absoberen. Het voordeel van lichte stenen is dat uw decoraties meer worden belicht door de weerkaatsing.

Waar bestaat de aquarium bodem uit?

U heeft 2 lagen nodig voor uw aquarium bodem. Laag 1 (onderste laag) bestaat uit een voedingsbodem waar de planten hun voeding uithalen en zich in kunnen wortellen. Laag 2 (bovenste laag) bestaat uit zand en/of stenen als bescherming van uw voedingsbodem. Deze laag kunt u zelf zo mooi maken als u wil. Dit is de laatste laag en hier zullen de decoraties in worden geplaatst.

Hoe maak ik een goede aquarium zand/grind/stenen bodem?

Voor dat u het aquarium gaat vullen is het handig om uw  zand of stenen/grind eerst goed aftespoelen met water. Zo voorkomt u stuifzand en blijft u water helder. Gebruikelijk voor een aquarium is om voor en achter in uw bak een andere dikte aan te houden. Aan de voorzijde van het aquarium zal ongeveer 2 cm van het zand zichtbaar moeten zijn. Aan de achterkant van het aquarium zal deze ongeveer 7 tot 9 cm moeten uitsteken.

Bekijk alle soorten grind en zand